Wat is bewustzijn?

Je bent zoveel meer dan wie je geworden bent

Wat is bewustzijn?

Bewustzijn is moeilijk te definiëren omdat het zoveel vormen heeft. Je zou kunnen stellen dat iemand bewust is als deze wakker is en beschouwend is ten aanzien van bijvoorbeeld zijn gevoelens,  gedachten,  emotie,  herinneringen of omgeving. Vaak is dit een gevolg van selectieve aandacht. Maar een mens kan zo in gedachte zijn dat men niet van zichzelf of van zijn omgeving bewust is. Het feit dat men niet bewust is dat men bewust is betekend niet dat er geen bewust zijn is.

We ontlenen ons gevoel van wie we zijn vaak aan onze rol (vader, moeder, kind, geliefde), ons werk, sociale status, financiële status, bezit, lichaam (uiterlijk), familie, geschiedenis of ervaringen. Dan wel aan onze gedachtes en gevoelens, geloofsysteem, waarden, creatieve en intellectuele mogelijkheden, karakter en persoonlijkheid.

Maar wie zijn we in essentie, los van onze gevoelens, gedachten en ideeën? Wat bepaald ons bewustzijn en hoe we het ervaren? Bewustzijn is niet zichtbaar, tastbaar,  waarneembaar, meetbaar, aantoonbaar. Toch is het bewustzijn datgene waarmee de mens zijn bestaan inhoud en vorm geeft  Zonder bewustzijn is er geen waarneming, geen denken, geen voelen, geen kennis, geen geheugen.

De werkelijkheid die we ervaren bestaat alleen in ons bewustzijn en word ook door ons bewustzijn beïnvloed. De filosoof Immanuel Kant stelt, dat we slecht kennis kunnen hebben van de werkelijkheid zoals we die waarnemen en niet van de werkelijkheid zoals die werkelijk is. 

Bron: Eindeloos bewustzijn – Pim van Lommel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *